БИБЛИОТЕКА
ЗНАКОВИ

Рогановић М., Божидар: Требник самосвести

Имали су наши преци два попришта свог живота: бојно поље и домаће огњиште.

Радош, Јово: Српска народна филозофија

Реч је о узајамном огледалу филозофије и српске културе усмености.

Димић, Жарко и Бошковић, Ђорђе: Војводина под турском влашћу

Намера аутора ове књиге је да, без оптерећења научном методологијом, али у оквирима проверених и веродостојних историјских чињеница, читаоцима представи хронолошки преглед историјских збивања, на овим просторима, почев од првих освајачких похода султана Сулејмана, 1521. године, и пада Шапца, Земуна, Београда, Сланкамена, као и читавог низа сремских утврђења и градова...

Гавриловић, Дарко: БУЂЕЊЕ ЕВРОПЕ – од антике до средњег века

Странице ове књиге испуњава уверљив и заводљив текст о историји Европе од њене најраније историје до краја средњег века.

Глоцар, Емилијан: Од пролећа до пролећа

Животна прича свештеника, писца и сликара Емилијана Глоцара (1906–1985), православног Чеха који је од 1923. до 1939. године живео, школовао се и радио у Краљевини Југославији тако је бурна и узбудљива да би могла послужити као мотив за неки роман или филм.

Гавриловић, Дарко: Приче из српске старине

Причама из српске старине, које су налик на медаљоне, Гавриловић је савременом читаоцу на најбољи начин приближио један давно прохујали свет, свет наших далеких предака.

Димић, Жарко: Сремски Карловци

Историчар и песник, Жарко Димић, написао је вредну и занимљиву књигу о Карловцима од праисторије до наших дана, намењену најширем публикуму, а као трајан допринос нашој историји и култури.

Ризница мудрости и изрека

Сваки човек нешто тражи и очекује, и то целог живота или, боље речено, док год има животне снаге у њему. У томе је знак човекове величине и извор његових највећих страдања, основ оне животне трагике која је само човекова.

Нушић, Бранислав: РЕТОРИКА - Наука о беседништву

У саставу Нушићеве Реторике проналазимо врло богату читанку примера из историје европског говорништва, које је аутор поделио по епохама, а говорништво новог века груписано према врстама – политичко, судско, духовно, војничко, похвално и пригодно.

Сјенкјевич, Хенрик: Quo Vadis?

Роман Quo vadis? описује настанак хришћанства у Риму, у првом веку, за време владавине цара Нерона.

Познановић, Душан: СЕДМИ ПЕЧАТ Разговори, сећања и записи о људима

Наслов свог ремек-дела Бергман налази у књизи над књигама, Светом писму, у Откровењу Јовановом, које се управо бави питањем отварања (објављења) свеопште тајне запечаћене са седам печата.

Стојковић, Атанасије: КАНДОР или откровење египатских тајни

„Сматрам да ће овај превод Стојковићевог Кандора први у нашој култури, бити прихваћен и читан, и да ће његови читаоци бити свих узраста, а посебно се радујем што ће школска омладина имати прилику да упозна аутора...