• Наслов: ПЕСМЕ
  Аутор: Алекса Шантић
  Библиотека: СТРАЖИЛОВО
  Број страна: 242
  Повез: Тврди
  Формат: Б6
  V издање. Приредио Драгиша Живковић. Ћирилица.  
  ISBN 978-86-7128-274-1
  Цена:
  890,00 РСД
    Цена са попустом:
     623,00 РСД
  Пдв 10%   +62,30
  наручите путем
  е-маила
 • Драгиша Живковић припремио је књигу изабраних песама Алексе Шантића са интенцијом да се сагледа какво значење његова поезија има данас: “Говорити и писати о Шантићу и о његовом Мостару данас, после свега што су народи Југославије учинили једни другима у овом рату, врло је тешко и болно. Остаје нам, дакле да о Шантићу можемо говорити као о песнику љубавних и елегичних стихова, који и даље налазе сазвучје са меланхоличним душама напаћеног света, као и о песнику родољубивих, описних и медитативних песама. О таквом Шантићу вреди и данас говорити.”
  Књига је обогаћена и есејима Богдана Поповића, Јована Скерлића, Милана Богдановића, Јована Дучића и Миодрага Павловића о песништву Алексе Шантића.
 • Рођен је у Мостару у трговачкој породици. Завршио је трговачку школу у Трсту и Љубљани, а потом се вратио у Мостар, где је започео свој књижевни и друштвени рад.
  Највећа дела стварао је крајем 19. и почетком 20. века. У његовим песмама има емоционалног бола, родољубља, љубавне чежње и пркоса за национално и социјално угрожен српски народ.
  Године 1896. када је покренута „Зора“ био је један од њених првих уредника.
  У току Првог светског рата затворен је и оптуживан због својих песама. По завршетку рата изабран је у Мостару за члана Српског одбора.
  Током живота је објавио велики број песама, а од дела се издвајају: „Хасанагиница“, „На старим огњиштима“, „Анђелија“, „Немања“ и „Под маглом“. Најпознатије његове песме су: „Емина“, „Не вјеруј“, „Остајте овдје“, „Претпразничко вече“, „Што те нема?“, „Вече на шкољу“, „О класје моје“, „Моја отаџбина“.
  Изабран је за дописног члана Српске краљевске академије 1914. Године.
  Умро је од туберколозе у Мостару 2. фебруарa 1924.