• Наслов: ПЕСМЕ
  Аутор: Светислав Стефановић
  Библиотека: СТРАЖИЛОВО
  Број страна: 183
  Повез: Тврди
  Формат: Б6
  I издање. Приредио Миливој Ненин. Ћирилица.  
  ISBN 86-7128-015-2
  Цена:
  790,00 РСД
    Цена са попустом:
     553,00 РСД
  Пдв 10%   +55,30
  наручите путем
  е-маила
 • (...) Место Светислава Стефановића није – када је о поезији реч – уз Црњанског, Растка, Винавера..., већ је његово место – сликовито речено – насупрот Дучића и Ракића. Наиме, Стефановић се указује као антипод Дучићу и Ракићу. Тек тада се осећа његово пуно присуство у српској поезији. Његова ширина ерудиције, те “склоност ка мисаоној контемплацији и неуобичајена, често тврда и натегнута обрада несвакидашњих тема и идеја” (Предраг Палавестра), доживљавају се као покушај проширења онога што би била књижевна чињеница. Тежиште његове поезије, које је окренуто најпре садржини, мора се отуда схватити, између осталог, и као реакција на естетизам савременика који често хоће смисао уметности да сведу на занатско и техничко. (...)
 • Светислав Стефановић (1. новембар 1877, Нови Сад — новембар 1944, Београд) је био песник, критичар, преводилац, есејист, драмски писац, лекар.
  Као  лекар, био је оснивач Катедре за патологију, а био је и председник и оснивач Југословенског лекарског друштва. Учествовао је у Балканским ратовима и у Првом светском рату, више је пута одликован. Био је председник Српске књижевне задруге. После Другог светског рата оптужен је као клеветник совјетских власти у вези са злочином у Виници, док су каснија истраживања потврдила његово сведочење.  Године 1944. је стрељан као непријатељ народа и ратни злочинац.
  Био је модерниста и авангардиста. Поезију је објављивао листовима и часописима: Стражилово, Бранково коло, Босанска вила, Хрватскосрпски алманах, Летопис Матице српске, Српски гласник, Српски књижевни гласник, Дело, Вихор, Српске новине, Забавник, Дан, Критика, Мисао, Република, Време, итд.Објавио је и следеће књиге поезије:
  Песме оригиналне и преведене I, II, III, Мостар, 1903, 1904, 1905.
  Сунце и сенке, Београд, 1912.
  Строфе и ритмови, Београд, 1919.
  Границе, Београд, 1926.