• Наслов: ПЕСМЕ
  Аутор: Лаза Костић
  Библиотека: СТРАЖИЛОВО
  Број страна: 176
  Повез: Тврди
  Формат: Б6
  I издање. Приредио Јован Зивлак. Ћирилица.  
  ISBN 978-86-7128-157-7
  Цена:
  890,00 РСД
    Цена са попустом:
     623,00 РСД
  Пдв 10%   +62,30
  наручите путем
  е-маила

   

 • Поезија Лазе Костића представља највиши ступањ српског романтизма из неколико разлога. Пре свега, као високо културан човек, зналац класичних и страних језика, одличан познавалац европске књижевности, Лаза Костић је, попут свих великих романтичара, био и песник и теоретичар песништва, који је упоредо изграђивао и своју поетику и своју поезију и који је, једини међу српским песницима свога доба, стварао поезију филозофског смера и ерудитске културе. Такав, он је увиђао да се српска поезија вуковско-бранковског смера мора даље развијати у правцу високо развијене европске и светске књижевности, да се мора „каламити” - како је то он говорио - „племенитим каламцима страних, поноситијих, угледнијих, дотеранијих јој друга”, како би могла ући у њихово коло.
 • Рођен је 1841. године у Ковиљу. Основну школу је учио у месту рођења, гимназију у Новом Саду, Панчеву и Будиму, а права и докторат права на Пештанском универзитету. Службовање је почео као гимназијски наставник ,  затим је постао адвокат, велики бележник и председник суда, а потом се, све до смрти, искључиво бавио књижевношћу, новинарством, политиком и јавним националним пословима. Изабран је за члана Српског ученог друштва 1883. а за редовног члана Српске краљевске академије 1909. године.
  Умро је 1910. године у Бечу а сахрањен је на Великом Православном гробљу у Сомбору. Остаће запамћен као један од најзначајнијих књижевника српског романтизма.