• Наслов: ПЕСМЕ
  Аутор: Бранко Радичевић
  Библиотека: СТРАЖИЛОВО
  Број страна: 236
  Повез: Тврди
  Формат: Б6
  I издање. Приредио Никола Грдинић. Ћирилица.  
  ISBN 978-86-7128-168-3
  Цена:
  890,00 РСД
    Цена са попустом:
     623,00 РСД
  Пдв 10%   +62,30
  наручите путем
  е-маила
 • При избору из лирике Б. Радичевића руководили смо се двама критеријумима: утврђеним судом о томе шта је највредније у песниковом опусу и тежњом да се дâ пресек његовог поетског изражавања. Тако су се у избору нашли, поред љубавне и елегичне, и примери песникове родољубиве, сатиричне, хумористичке и анакреонтске поезије. Од дужих, епско-лирских песничких остварења уврштени су делови Туге и опомене, Безимене и почетак Гојка.
  Остали епско-лирски радови изостављени су не само због обима: није неопходно познавати их или читати, осим ако за то не постоји посебан интерес. Унутар сваког одељка песме су сложене по хронолошком поретку.
 • Радичевић је рођен у Славонском Броду  1824. Године.  Његова породица се 1830. преселила у Земун, где је Бранко завршио пет разреда српске и немачке основне школе. Уписао је  гимназију  у Сремским Карловцима.
  Сремски Карловци и оближње Стражилово су имали велик утицај на Бранкова каснија дела, од којих је најпознатије  „Ђачки растанак“. Након завршених шест разреда у Сремским Карловцима, седми и осми разред је завршио у Темишвару. Године 1843. је уписао студије права у Бечу.
  Прве стихове Бранко је написао још док је похађао Карловачку гимназију, али је прву књигу песама објавио у Бечу 1847. године, на чистом народном језику у духу модерног европског романтичарског песништва.
  Преминуо је у бечкој болници 1853. године. Почива на Стражилову.