• Наслов: ПЕСМЕ
  Аутор: Милан Ракић
  Библиотека: СТРАЖИЛОВО
  Број страна: 182
  Повез: Тврди
  Формат: Б6
  I издање. Приредио Милош Милошевић. Ћирилица.  
  ISBN 978-86-7128-161-4
  Цена:
  850,00 РСД
    Цена са попустом:
     595,00 РСД
  Пдв 10%   +59,50
  наручите путем
  е-маила
 • Ракић спада у оне наше песнике који су најдубље загледали у смрт и непостојање. Гашење живота у мртвилу, прелаз из бића у небиће, постепено тоњење у мир који је таман и дубок – тема коју смо открили код Змаја и М. Јакшића а која ће добити коначан израз у Дисовом нирванизму – јавља се и у неким Ракићевим песмама (Осврт, триптихон Помрчина).
  Ракићев песимизам обојен је иронијом и само-иронијом. Дучић као мисаони песник стоји увек задивљен пред светом, Ракић је стално скептичан, осмехнут, ироничан.
 • Рођен је 1876. године у Београду. Основну школу и гимназију завршио је у Београду, а правни факултет у Паризу. По повратку у Србију запослио се у Министарству иностраних дела. Као дипломата прво је службовао у Приштини, Скадру и Солуну. У време Првог светског рата био је саветник посланства у Букурешту  и Стокхолму, а крајем рата у Копенхагену.   Био је посланик у Софији и у Риму.  Изабран је најпре за дописног, а касније и редовног  члана Српске краљевске академије.
  У дипломатској служби је био скоро до смрти као посланик Краљевине Југославије у иностранству. Умро је у Загребу  1938. године.