• Наслов: ПЕСМЕ
  Аутор: Владислав Петковић ДИС
  Библиотека: СТРАЖИЛОВО
  Број страна: 248
  Повез: Тврди
  Формат: Б6
  I издање. Приредио Миливој Ненин. Ћирилица.  
  ISBN 978-86-7128-171-3
  Цена:
  890,00 РСД
    Цена са попустом:
     623,00 РСД
  Пдв 10%   +62,30
  наручите путем
  е-маила
 • У свом поговору “Дисова изгнанства” Миливој Ненин је успешно разбијао окамењене представе о Дису у српској књижевности, показујући да он није био ни тако необразован ни неодговоран према своме таленту, као што се обично мисли. За тумаче и истраживаче Дисовог дела посебно је значајан Ненинов закључак о утицају Светислава Стефановића на Диса, а не Симе Пандуровића. Не прихватајући уврежено мишљење да је Дис песник само три песме (Можда спава, Тамница и Нирвана), Ненин пише да “ако постоји изграђена, самостална личност у српској поезији, онда је то Дис пре свих (...) јер, ако се за неког српског песника може рећи да је елементарни, исконски песник (...) онда је то, нема никакве сумње, Владислав Петковић – DIS”.
 • Владислав Петковић Дис (Заблаће, 10. март 1880 — Јонско море, 16. мај 1917) је био српски песник  и родољуб. Радио као учитељ и царински службеник. Био је извештач са фронта у Балканским ратовима. За време Првог светског рата, преживео је повлачење преко Албаније, одакле је пребачен на Крф, а затим транспортован у Француску где је написао своју последњу збирку песама Недовршене песме. При повратку у Грчку, брод на коме је пловио пресрела је и потопила немачка подморница код Крфа.
  Дис је био просечан ученик  са натпросечним песничким талентом. Својим двема збиркама поезије, заслужио је место у свим антологијама српске поезије.