• Наслов: ПЕСМЕ
  Аутор: Јован Јовановић - Змај
  Библиотека: СТРАЖИЛОВО
  Број страна: 240
  Повез: Тврди
  Формат: Б6
  I издање. Приредио Фрања Петриновић. Ћирилица.  
  ISBN 978-86-7128-221-5
  Цена:
  990,00 РСД
   
   Цена са попустом:

     693,00 РСД
  Пдв 10%   +69,30
  наручите путем
  е-маила
 • Лекар, песник и књижевник, управник Текелијанума, лекар у Панчеву, Сремским Карловцима, Бечу, Београду и Загребу и драматург Народног позориштау Београду. Спада у ред најплоднијих песника српског романтизма, био је уредник многих листова и часописа и један од најистакнутијих националних радника. Од свих српских песника, он је најдубље ушао у народ, био највише читан и највише вољен.
  Поред лирских песама, писао је и сатиричне и политичке песме, а први је писац у српској књижевности који је писао поезију за децу.

 • Јован Јовановић Змај (Нови Сад, 6. децембар 1833Сремска Каменица, 14. јун 1904) је један од највећих лиричара српског романтизма. По занимању био је лекар, а током целог свог живота бавио се уређивањем и издавањем књижевних, политичких и дечјих часописа. Назначајније Змајеве збирке песама су „Ђулићи“ и „Ђулићи увеоци“, прва о сретном породичном животу, а друга о болу за најмилијима. Поред лирских песама, писао је сатиричне и политичке песме, а први је писац у српској књижевности који је писао поезију за децу. Сремска Каменица је некада носила име Змајева Каменица, у част Јована Јовановића Змаја.