• Наслов: Седам лирских кругова
  Аутор: Момчило Настасијевић
  Библиотека: СТРАЖИЛОВО
  Број страна: 169
  Повез: Тврди
  Формат: Б6
  I издање. Приредио Петар Милосављевић. Ћирилица.  
  ISBN 978-86-7128-214-7
  Цена:
  890,00 РСД
    Цена са попустом:
     623,00 РСД
  Пдв 10%   +62,30
  наручите путем
  е-маила
 • Настасијевићево песничко дело није обимно. Он је за живота објавио само једну збирку песама: Пет лирских кругова (1932). Иза себе је оставио још два написана и скоро у целини објављена "круга" (циклуса) песама: Магновења и Одјеци. То је укупно седам циклуса са свега 75 песама. Па ипак, Настасијевићево песничко дело сматра се једним од најзначајнијих које имамо. Последњих година, објављено је више вредних интерпретација појединих његових песама. То значи да и поједине његове песме заслужују да се, као посебна дела, истражују и тумаче.
  Да бисте разумели неког од међуратних српских писаца важно је ставити га у контекст стилске оријентације. Са Настасијевићем је други случај. Његова поезија се може разумети тек у контексту његовог укупног дела, али и у контексту српске и светске књижевности.
 • Момчило Настасијевић је рођен у Горњем Милановцу 1894. године, у неимарској породици пореклом са Охрида. И браћа су му били уметници, Живорад Настасијевић, Славомир Настасијевић и Светомир Настасијевић. Основну школу је учио у Горњем Милановцу, затим у Чачку и Београду, где је касније студирао француски језик и књижевност.
  Са објављивањем својих дела почео је касније него његови генерацијски другови Растко Петровић, Милош Црњански, Десанка Максимовић и други. Године 1932. Објавио је своју прву песничку збирку „Пет лирских кругова“, која је одјекнула  у ужим читалачким круговима. Настасијевић је оболео од туберкулозе и умро 1938. године.
  Годину дана после његове смрти, његови пријатељи су му објавили  целокупна дела: Песме, Ране песме и варијанте, Хроника моје вароши, Из тамног вилајета, Ране приче и Драме.